Toespraken

Minister Van Peteghem roept aan vooravond Black Friday op tot voorzichtigheid bij online aankopen

Dames en heren, 

De Sint is in het land, we kunnen al enkele weken kerstversiering kopen en we worden sinds kort overspoeld door reclame allerhande voor ‘Black Friday’ en ‘Cyber Week’ deals.

We zitten dus duidelijk volop in de traditionele periode waarin we naar geschenken zoeken voor familie, vrienden en stiekem ook voor onszelf. En die zoektocht heeft zich de afgelopen jaren -en dat zal u niet verwonderen- steeds meer verplaats naar de online-wereld.

En dat is dan ook de reden waarom we hier vandaag samenkomen in de luchthaven van Bierset. Weinigen die het waarschijnlijk weten, maar we bevinden ons hier in één van de epicentra van de Europese online handel. In Bierset komen niet enkel pakjes binnen bestemd voor ons land, maar ook voor bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De aanwezigheid van een absolute wereldspeler in de online-wereld als Alibaba is daar uiteraard niet vreemd aan.

Maar laten we even inzoomen op de Belgische online shoppers. Dan komt meer dan 95% van onze de aankopen die van buiten de EU komen, ons land binnen via de luchthaven van Bierset. Om even een idee te geven: voor dit jaar gaat dan al om bijna 121 miljoen pakjes. U kan zich voorstellen dat dit een gigantische opdracht betekent voor onze douanemedewerkers.

En onze medewerkers zijn hier natuurlijk niet om de pakketjes nodeloos te vertragen. Wel, integendeel. Onze douane heeft hier in Bierset, net zoals in onze andere lucht- en zeehavens in ons land, de cruciale taak om de veiligheid van de consument te garanderen.

Vlak voor de échte feestdagen losbarsten, is dit dan ook de aangewezen locatie om consumenten nog even te herinneren aan de mogelijke valkuilen verbonden aan online aankopen. Zowel op het vlak van kosten als de eigen veiligheid.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alles wat je online vindt, ingevoerd mag worden in Europa. Het is niet omdat je het kán kopen, dat je het ook zomaar mág kopen en invoeren in ons land. Namaak ligt voor de hand. Maar ook geneesmiddelen, verdovende middelen, bepaalde dierlijke producten en levensmiddelen, en goederen zoals wapens of nepwapens mogen niet worden ingevoerd. Doe je dat toch, dan riskeer je dat je pakketje wordt tegengehouden aan de grens.

Ten tweede is het belangrijk dat de consument steeds rekening houdt met het feit dat er bijkomende kosten komen kijken bij aankopen van buiten de Europese Unie. Er dient ten eerste steeds btw betaald te worden. En op aankopen boven 150 euro gelden bovendien invoerkosten. De aangeduide prijs op de websites kan dus afwijken van wat je op het einde van de rit dient te betalen. Bij twijfel is het steeds aangewezen om de verkopen te contacteren.

Ten derde wordt de douane ook geconfronteerd met foute aangiftes en het fenomeen van onderwaardering. Dat betekent dat goederen voor een lagere waarde worden aangegeven dan hun eigenlijke waarde. En dit puur om minder btw en invoerrechten te betalen. Dat is nadelig voor de schatkist, eerlijke ondernemers én de consument, want het pakketje wordt uiteraard tegengehouden aan de grens.

Het fenomeen van onderwaardering, maar uiteraard ook van namaak, toont nog maar eens de cruciale taak die onze douanemedewerkers hebben op het terrein. Ik wil dan ook afsluiten met een welgemeend woord dank aan onze medewerkers. Zij staan voor de enorme uitdaging om het evenwicht te zoeken tussen het controleren van onze grenzen, het correct innen van middelen én het beschermen van de consumenten. En dit in een omgeving waarin alles pijlsnel vooruit moet gaan.

Dus een welgemeende dank aan élk van hen. En ik hoop dat ieder wie de komende dagen en weken online een pakje bestelt dan ook even stilstaat bij de mogelijk valkuilen. En uiteraard bij het harde werk van onze douanemedewerkers, hier in Bierset en in alle andere lucht- en zeehavens in ons land.

Bedankt!  Merci!