Nieuwsbericht

Opnieuw recordvangst drugs onderschept in haven van Antwerpen

De douane heeft vorig jaar een recordvangst van 89,9 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat is een derde meer dan het jaar ervoor en een verdubbeling op 5 jaar tijd. Jaar na jaar ontdekt de douane meer en grotere ladingen cocaïne in de Antwerpse Haven, zowel op Antwerps als op Oost-Vlaams grondgebied.

“In eerste instantie is het goed dat we zo’n grote hoeveelheid drugs kunnen onderscheppen. Om die reden ben ik ook wel trots op onze douane die eigenlijk heel goed werk geleverd heeft het afgelopen jaar. Maar dit zijn ook onrustwekkende cijfers: we zien een toename in de drugstrafiek wereldwijd,” aldus minister van Financiën Vincent Van Peteghem, bevoegd voor de douane.

Ook de onthullingen van Operatie Sky hielp de autoriteiten bij hun speurwerk, zegt Van Peteghem. “Vanuit alle hoeken van ons land kwamen douaniers naar Antwerpen om de operatie te ondersteunen in samenwerking met politie en parket. We kregen een enorme hoeveelheid informatie die de douane kon gebruiken om hun zoektechnieken te optimaliseren."

Ook de komende jaren investeert de minister verder in werking van de douane en in de strijd tegen drugshandel in de Antwerpse haven. Het gaat om 70 miljoen euro, waarvan 20 miljoen in 2022. Dat geld gaat naar extra scanners, personeel en speurhonden. Zo zal de FOD Financiën in het komende jaar vijf draagbare mobiele X-ray scanners aankopen, die vanaf 2023 op de vijf grote Antwerpse containerterminals ingezet worden.