Nieuwsbericht

Minister van Financiën Van Peteghem opent nieuwe controlepost voor de douane in station Brussel-Zuid

Sinds de Brexit gelden er heel wat nieuwe regels betreft de in- en uitvoer van goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Om douanecontroles snel en efficiënt te laten verlopen en de hinder voor de reizigers tot een minimum te beperken, werd een nieuwe controlepost voor de douane geopend in het station van Brussel-Zuid, de eindbestemming van de Eurostar.

Op 1 januari 2021 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, wat bijgevolg een einde maakte aan het vrije verkeer van goederen en reizigers. Dat zorgt ervoor dat er limieten staan op goederen die reizigers uit het VK meenemen naar België. Zo staan er limieten op de hoeveelheden sigaretten, alcohol en cash geld. Mensen denken vaak aan deze regels wanneer ze het vliegtuig nemen, maar ze gelden uiteraard ook voor reizen per wagen of per trein. Wie de Eurostar neemt van en naar Londen moet zich dus aan de nieuwe douaneregels houden.

“We zijn als land verplicht om deze controles uit te voeren, maar we willen uiteraard reizen aangenaam houden en lange wachtrijen vermijden. Deze nieuwe controlepost moet ervoor zorgen dat onze douaniers hun werk grondig en snel kunnen doen en dat 7 dagen op 7.”

        Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën

 

De douanediensten van de Europese lidstaten behandelen reizigers van het Verenigd Koninkrijk (met uitzondering van Noord-Ierland) nu op dezelfde manier als reizigers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Egypte of Thailand.

Een reis gepland naar het Verenigd Koninkrijk? Raadpleeg dan zeker eerst de brochure “Wijs op reis”, zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan.