Nieuws

Persbericht

Ministers Van Peteghem en Vandenbroucke verhogen de fiscale en sociale vrijstelling fietsvergoeding

Ministers Vincent Van Peteghem en Frank Vandenbroucke verhogen de fiscale en de sociale vrijstelling voor wie van en naar het fietst tot 0,35 euro per kilometer en dit vanaf aanslagjaar 2025. Vandaag is dat nog 0,27 euro per kilometer. Tegelijk wordt een jaarlijks plafond voor de fiscale vrijstelling ingevoerd tot 2.500 euro per jaar. Met de verhoging steunen ministers Van Peteghem en Vandenbroucke het fietsplan ‘Be Cyclist’ van de Federale Regering.
Persbericht

Minister Van Peteghem verplicht digitale facturatie tussen ondernemingen in strijd tegen fraude en administratieve lasten

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft in de ministerraad een akkoord bereikt over de verplichte invoering van digitale facturatie (e-invoicing) tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026. De stap naar digitale facturatie is van belang om de btw-kloof, het verschil tussen wat de overheid moet ontvangen aan btw-inkomsten en wat de overheid daadwerkelijk ontvangt, te verkleinen en in te zetten op doorgedreven administratieve vereenvoudiging.
Persbericht

Belgen tekenen samen in voor 21,896 miljard euro op de eenjarige Staatsbon

Belgische gezinnen en alleenstaanden vonden de afgelopen week volop de weg richting een intekening op de eenjarige Staatsbon. Die inschrijvingsperiode liep van donderdag 24 augustus 2023 tot en met vrijdag 1 september 2023. Dat laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem weten op aangeven van het Federaal Agentschap van de Schuld.234.310 mensen tekenden rechtstreeks in via het Grootboek van het Federaal Agentschap van De Schuld, goed voor 7,093 miljard euro. Het gemiddelde bedrag van de…
Persbericht

Eénjarige Staatsbon heeft brutorente van 3,30%

De nieuwe éénjarige Staatsbon die op 4 september 2023 wordt uitgegeven, heeft een bruto-coupon van 3,30%. Dat maakt minister van Financiën Vincent Van Peteghem bekend op aangeven van het Federale Agentschap van de Schuld. De nettorente waar intekenaars op zullen kunnen rekenen, zal mede dankzij de tijdelijk verlaagde roerende voorheffing aftikken op 2,81%.
Persbericht

Minister Van Peteghem kondigt unieke staatsbon van één jaar aan met verlaagde roerende voorheffing (2)

Minister Van Peteghem werkt samen met het Agentschap van de Schuld aan de uitgave van een staatsbon met een unieke looptijd van één jaar én een verlaagde roerende voorheffing van 15% in plaats van 30%. Intekenen, vanaf 100 euro, kan van 24 tot en met 31 augustus bij het Agentschap voor de Schuld en tot en met 1 september bij de banken. 
Toespraken

Een bredere fiscale hervorming: toelichting

Een toelichting over de fiscale hervorming. Lees meer...
Persbericht

België draagt 6 miljoen euro bij aan het steunfonds voor Oekraïne van de EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) en ministers van Financiën van 16 EU-landen hebben vandaag een verklaring ondertekend voor het EU4U-fonds van de EIB ter ondersteuning van het herstel- en heropbouwplan van Oekraïne. Dat fonds zal bijdragen aan een snelle respons op de meest dringende infrastructurele behoeften van Oekraïne en zal de economie van het land ondersteunen. België zal tot 6 miljoen euro bijdragen.
Persbericht

Operatie White Sea III : Belgische douane leidt een internationale operatie tegen drugssmokkel op zee

Tijdens de internationale actie ‘Operation White Sea III’ langs de Europese Westkust, onder leiding van de Belgische douane, werden de afgelopen maand 779 schepen geanalyseerd en gevolgd, 1.509 kg cocaïne in beslag genomen 12 mensen gearresteerd.
Persbericht

Douane onderschept 43,43 ton cocaïne in eerste jaarhelft 2023

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Douane, presenteerden de cijfers van de drugsvangsten in de Antwerpse haven in de eerste helft van dit jaar. Met 43,43 ton op een half jaar wordt opnieuw een recordvangst gemeten. Om de strijd tegen de drugscriminelen nog op te voeren werd daarom een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de grootste terminaloperatoren en Port of Antwerp-Bruges. Dit laat de Douane toe om risicocontainers…
Persbericht

Minister Van Peteghem kondigt unieke staatsbon van één jaar aan

Minister Van Peteghem werkt samen met het Agentschap van de Schuld aan de uitgave van een staatsbon met een unieke looptijd van één jaar. De nieuwe staatsbon, die zich specifiek richt op particulieren, staat gepland voor september en gaat de rechtstreekse concurrentie aan met de spaarboekjes. Op die manier verhoogt minister Van Peteghem de druk op de banken om de spaarrente te verhogen.

Geen inhoud gevonden voor de geselecteerde criteria.