Persbericht

Brexit: dit verandert voor particulieren vanaf 1 januari 2021

Het handelsakkoord van de Brexit heeft ook gevolgen voor particulieren. Van een pakketje versturen naar het VK over een aankoop bij een Britse webwinkel tot een dagje winkelen in Londen. Vanaf 1 januari 2021 zullen er andere regels gelden.

“De Brexit nadert en onze bedrijven houden zich met steun van de douane klaar. Maar ook voor particulieren veranderen er tal van zaken. Wat nu soms vanzelfsprekend lijkt, kan vanaf 1 januari 2021 veranderen. Het is belangrijk dat we iedereen goed informeren zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Onze douane is na een jarenlange voorbereiding alvast klaar voor elk mogelijk scenario.”

Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

 

Winkelen in het VK en goederen meenemen naar België

Wie plannen heeft om na 1 januari 2021 een trip te maken naar het Verenigd Koninkrijk moet er rekening mee houden dat niet alle aangekochte goederen onbeperkt of kosteloos mee kunnen worden genomen naar België. Het transportmiddel waarmee men reist, bepaalt de grenswaarde voor die extra kosten. Particulieren betalen in principe invoerrechten wanneer ze:

  • Per vliegtuig of boot goederen meenemen met een waarde hoger dan 430 euro
  • Per trein (Eurostar) goederen meenemen met een waarde hoger dan 300 euro

Op een aantal goederen staan binnenkort limieten, ongeacht met welk transportmiddel je reist:

  • Maximum 200 sigaretten
  • Maximum 4 liter wijn
  • Maximum 2 liter sterke drank
  • Aangifte vanaf 10.000 euro cash op zak

Wie deze maximumaantallen toch overschrijdt, riskeert een douaneheffing of inbeslagname van de goederen.

 

Een pakje bestellen bij een Britse webwinkel

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie en wordt vanaf 1 januari 2021 een zogeheten ‘derde land’. Wie een pakje bestelt bij een Britse webwinkel, zal daarom met dezelfde douaneverplichtingen rekening moeten houden als bij een bestelling bij een Chinese webwinkel. Voor kleine zendingen die een particulier bestelt zal het koeriersbedrijf de formaliteiten regelen. Er komen evenwel invoerrechten, BTW en kosten bij kijken en het afhandelen van deze formaliteiten kan leiden tot een tragere levering dan we nu gewoon zijn. De douaneformaliteiten zelf zijn kosteloos, maar hou er rekening mee dat de post- of koeriersbedrijven vaak administratieve kosten aanrekenen voor het vervullen van deze formaliteiten.

Ook wanneer geen invoerrechten verschuldigd zijn moet er een aangifte worden gedaan en kunnen er kosten zijn.

Heb je voor 1 januari een pakje besteld, maar wordt het pas na 1 januari 2021 geleverd, dan zal het pakje moeten voldoen aan de nieuwe regelgeving.

 

Een pakje verzenden naar het Verenigd Koninkrijk

Voor wie een pakje verstuurt naar het Verenigd Koninkrijk, verandert weinig. Tenminste als het geen terugkomende gebeurtenis is, het uitsluitend gaat om goederen voor persoonlijk gebruik en de waarde van het pakket niet hoger is dan 45 euro. Dan moet er enkel aan de buitenzijde van het pakket een ingevuld C23-formulier worden bevestigd. Die zijn (online) te verkrijgen bij Bpost en private koeriersbedrijven.

Beoordeelt de Britse douane het pakket echter als een commerciële zending, wat ook kan tussen particulieren, dan zal de ontvanger in het Verenigd Koninkrijk extra kosten moeten betalen.  Voor pakketten met een waarde hoger dan 1000 euro zijn dan weer volwaardige douaneformulieren noodzakelijk bij uitvoer.

 

Meer info: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/pakketten