Douane krijgt extra slagkracht in de strijd tegen drugstrafiek na nieuwe recordvangsten in Antwerpse haven
De Belgische Douane nam in 2020 meer dan 65 ton cocaïne in beslag in de Antwerpse haven, dat is een record. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem investeert de komende jaren in extra slagkracht voor de Douane in de strijd tegen de internationale drugshandel. Er zullen meer containers worden gescand en douaniers zullen gerichter fysiek kunnen controleren.
“De drugshandel ontwricht niet enkel onze samenleving en veiligheid maar ook onze economie en de bedrijven die actief zijn in onze havens. Dit jaar werden opnieuw recordvangsten genoteerd in Antwerpen door de douane en we blijven hen daarin ondersteunen. Door deze extra investeringen kan de douane haar slagkracht nog meer versterken als schakel in de veiligheidsketen tegen de drugstrafiek. Een keten die maar zo sterk is door een doorgedreven samenwerking met politie, parket, en internationale partners.”
Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën
De strijd tegen de internationale handel in cocaïne en andere drugs is al jaren een prioriteit van onze Belgische douane. Dat de COVID-crisis deze handel niet aan banden heeft gelegd, blijkt uit de cijfers die de Douane vandaag voorstelt. In 2020 werd 65.481 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Op 8 jaar tijd is die hoeveelheid verveertienvoudigd en vertegenwoordigt ze een straatwaarde van 7,5 miljard euro. Vorig jaar werd ook de grootste cocaïnevangst in één container ooit gedaan: 11,5 ton. Daarnaast werd vorig jaar ook 14,5 ton hasjiesj, 446 kilogram heroïne, 336 kilogram marihuana en 7,7 ton precursoren onderschept in de Antwerpse haven.
De douane ziet hoe de criminele organisaties hun methodes door de jaren heen hebben aangepast Zo werden er afgelopen jaar meer drugs verborgen tussen legitieme goederen en in de structuur van de container zelf. Om ook de komende jaren de strijd tegen drugs efficiënt te kunnen voeren, investeert Minister Van Peteghem in meer mensen, middelen en scancapaciteit voor de Douane. Dit zal hoofdzakelijk gebeuren aan de hand van drie pijlers van het project ‘100%-scanning’:
- Aankoop van ‘drive through’-scanners om rechtstreeks op de terminals te kunnen scannen;
- Opslaan van ondersteunende gegevens zoals scanbeelden in een centrale databank;
- De ontwikkeling van artificiële intelligentie om computers drugs te leren herkennen op scanbeelden. Zo kunnen douaniers op een efficiënte manier overgaan tot fysieke controles.