Nieuwsbericht

Airbnb moet voortaan huurinkomsten doorgeven aan fiscus

Verhuurplatformen zoals Airbnb zullen voortaan elk jaar aan de belastingadministratie meedelen welke bedragen Airbnb-verhuurders verdienden.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem vraagt meer transparantie aan de eigenaars van de 15.000 Airbnb-adresjes in ons land. Velen geven hun huurinkomsten niet aan. De fiscus kon dat moeilijk controleren omdat Airbnb zelden informatie vrijgeeft. Daar brengt de minister nu verandering in. Een nieuw wetgevend initiatief legt digitale verhuurplatformen een aantal verplichtingen op “die tot veel meer transparantie moeten leiden”, aldus Steven Matheï, lid van de Kamercommissie Financiën.

Airbnb-verhuurders zullen dus vanaf volgend jaar moeten voldoen aan enkele nieuwe fiscale en sociale voorwaarden en de verhuurplatformen moeten hen op deze verplichtingen wijzen. De bedrijven worden bovendien verplicht een Belgische vertegenwoordiger aan te duiden die alle verhuurders jaarlijks een overzicht moet geven van welke bedragen zij ontvingen. Dat document moet Airbnb ook aan de belastingadministratie bezorgen.