Persbericht

Douane garandeert vlot en veilig transport COVID-vaccins

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem zorgt ervoor dat COVID-vaccins snel, efficiënt en veilig getransporteerd kunnen worden door zogeheten ‘Green lanes’ te creëren. Die zorgt ervoor dat de ladingen met vaccins ongeopend blijven en de bewaartemperatuur van – 70° C gegarandeerd blijft. Daarnaast besliste minister Van Peteghem ook om een tijdelijk btw-tarief van 0% in te voeren voor COVID-vaccins en testkits.

“De strijd tegen het COVID-virus kunnen we enkel winnen door samen te werken. Ons land speelt een belangrijke rol in de productie en verspreiding van COVID-vaccins op het wereldtoneel. Door de vaccins een vrije doorgang te verlenen stel ik samen met onze douane alles in het werk opdat de vaccins snel en veilig tot hun bestemming geraken.”

Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

De Europese Commissie heeft maandagavond haar fiat gegeven voor het COVID-vaccin van Pfizer en BioNTech. Daardoor kunnen verschillende Europese landen, waaronder België, op korte termijn beginnen met vaccineren. De douane maakte reeds afspraken met producent Pfizer uit Puurs om een zogeheten ‘Green Lane’ te creëren voor de vaccins.

Om de kwaliteit van het vaccin te garanderen, moet het vaccin bewaard en getransporteerd worden bij een temperatuur van – 70° C. De temperatuur van de lading mag daarbij nooit worden verstoord. Het is dan ook van het grootste belang dat het transport vanuit de fabriek in Puurs snel en veilig kan gebeuren. De Belgische douane creëert daarom een ‘Green Lane’ voor de COVID-vaccins van Pfizer. Die zorgt ervoor dat de ladingen met vaccins ongeopend blijven en dat de bewaartemperatuur van – 70° C gegarandeerd blijft.

0% btw tot eind 2022

Minister Van Peteghem besliste ook om, in overeenstemming met de recente Europese richtlijn, het btw-tarief voor COVID-vaccins en -testkits te verlagen naar 0% tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022.

De tijdelijke btw-verlaging stelt de Europese Commissie en de verschillende lidstaten in staat om grotere hoeveelheden vaccins en testkits aan te kopen, om zo een effectieve vaccinatiestrategie en screening op poten te kunnen zetten. In een tweede fase zal deze maatregel ook de toegang tot vaccins en testkits vergemakkelijken voor de hele bevolking.