Douane onderschept 43,43 ton cocaïne in eerste jaarhelft 2023
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Douane, presenteerden de cijfers van de drugsvangsten in de Antwerpse haven in de eerste helft van dit jaar. Met 43,43 ton op een half jaar wordt opnieuw een recordvangst gemeten. Om de strijd tegen de drugscriminelen nog op te voeren werd daarom een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de grootste terminaloperatoren en Port of Antwerp-Bruges. Dit laat de Douane toe om risicocontainers rechtstreeks op de kaaien te scannen.
"Voor de douane en andere veiligheidsdiensten is kennis slagkracht. Net daarom zijn onze oren en ogen op het terrein van zo’n groot belang. Van de productie in Latijns en Zuid-Amerika tot op deze Antwerpse kaaien. De drugscriminelen moeten bij elke stap die ze in hun traject zetten, voelen dat we hen op de hielen zitten." – Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij
43,43 ton cocaïne op een half jaar tijd
In de periode van januari tot en met juni 2023 werd in de Antwerpse haven al 43,43 ton cocaïne in beslag genomen. Dat heeft een straatwaarde van zo’n 6,4 miljard euro. Deze cijfers liggen 21% hoger dan de cijfers van vorig jaar voor dezelfde periode. De reden van deze stijging is te wijten aan zowel een verhoogde productie in Latijns-Amerika, als aan een toename in consumptie in Europa.
De top-5 van herkomstlanden wordt aangevoerd door Ecuador, gevolgd door Panama, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Costa Rica. Maar liefst de helft van de gevonden drugs komt uit deze herkomstlanden. En niet onbelangrijk: in de havens van herkomst werd het afgelopen half jaar ook reeds 40,34 ton cocaïne in beslag genomen met bestemming Antwerpen. Daarnaast vond de douane ook 2.800 kilo heroïne en 161 kilo MDMA.
Met opnieuw een stijging in het aantal cases ten opzichte van vorig jaar, blijft de rip-off-methode de populairste manier om drugs te verbergen. Daarbij worden drugs in een legale lading (zoals bijvoorbeeld sporttassen) gestopt in de haven van bestemming. De verzender van die zending weet op die manier niet dat hij drugs meesmokkelt.
Rechtstreekse controles op de kaaien
Om nog efficiënter te werken, zal de douane vanaf nu ook rechtstreeks op de terminals risicocontainers kunnen scannen. Dat werd vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU), dat ondertekend werd door alle terminaloperatoren, Port of Antwerp-Bruges, de douane en de federale regering. Dit samenwerkingsakkoord streeft richting 100% scanning van risicocontainers.
"We blijven investeren om onze risicoanalyses te optimaliseren en op termijn alle risicocontainers die worden geïdentificeerd ook te controleren. Zo wordt de eerste nieuwe mobiele scanner dit najaar geleverd en blijven we inzetten op aanwervingen en opleidingen van douanemedewerkers." – Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij