Persbericht

Minister Van Peteghem kondigt unieke staatsbon van één jaar aan

Minister Van Peteghem werkt samen met het Agentschap van de Schuld aan de uitgave van een staatsbon met een unieke looptijd van één jaar. De nieuwe staatsbon, die zich specifiek richt op particulieren, staat gepland voor september en gaat de rechtstreekse concurrentie aan met de spaarboekjes. Op die manier verhoogt minister Van Peteghem de druk op de banken om de spaarrente te verhogen.

Minister Van Peteghem had de banken eerder opgeroepen om hun spaarrentes op te trekken binnen de groeiende financiële en economische marges. Verschillende banken hadden oor voor deze oproep, maar minister Van Peteghem wil de concurrentie nog meer laten spelen in de sector.

Daarom kondigde hij de uitgave aan van een unieke staatsbon, die in plaats van de klassieke meerjarige looptijden een looptijd krijgt van één jaar. Dat is namelijk ook de termijn om van een getrouwheidspremie te kunnen genieten op ene klassieke spaarrekening.

De minister onderzoekt ook of de roerende voorheffing kan worden verlaagd om het rendement voor kleine spaarders gevoelig te verhogen. Het doel is om tot een rendement te komen dat een stuk hoger uitkomt dan dat van de beste renderende spaarboekjes van dit moment.

Iedereen zal kunnen intekenen
Iedereen die dat wenst, zal kunnen intekenen op de staatsbon. Dat zal al kunnen vanaf 100 euro. Het Agentschap van de Schuld is volop bezig met de voorbereiding en mikt op een uitgifte begin september. Pas dan zal er op basis van de marktrente een officieel rentetarief op de staatsbon gekleefd worden.

Minister Van Peteghem kondigt unieke staatsbon van één jaar aanMinister Van Peteghem kondigt unieke staatsbon van één jaar aan