Nieuwsbericht

Elektronisch betalen moet in elke winkel kunnen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil elektronisch betalen in elke winkel mogelijk maken. "Zonder de mogelijkheid om cash te betalen uit te sluiten, komt het voorstel erop neer minstens één vorm van elektronisch betalen verplicht te maken in de hele economie. Welke vorm? Dat bepaalt de handelaar. Maar de consument moet wel het recht hebben elektronisch te betalen als hij geen cash verkiest", zegt de minister. 

De maatregel is een onderdeel van een groot actieplan in de strijd tegen fraude. Van Peteghem: "Het spreekt voor zich dat het verminderd gebruik van cash bepaalde sectoren minder fraudegevoelig kan maken. De OESO en de Europese Commissie gaan er op basis van het bruto binnenlands product van uit dat België jaarlijks 3,6 miljard euro btw-inkomsten misloopt."

Het elektronisch betalen kreeg door de coronacrisis vorig jaar een enorme boost: bancontact registreerde 1,65 miljard verrichtingen met de bankkaart, Payconiq, 10% meer dan in 2019 en ook mobiel betalen via de smartphone steeg met 88%.

Toch loopt België nog altijd achter op de buurlanden. "In Nederland gebeurt nog maar 34% van het aantal verrichtingen in cash, in België is dat 58%", zegt Van Peteghem.

De minister is zich bewust van de impact en wil de sectoren zeker ondersteunen tijdens het proces: "Uiteraard zal dat in een traject gebeuren, met het nodige overleg en met ondersteuning van die activiteiten waar heel veel kleine betalingen mee gepaard gaan."

Het voorstel moet nog groen licht krijgen in de regering.