Nieuwsbericht

Van Peteghem wil werk maken van tolerantere begrotingsregels

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vindt dat de Europese begrotingsregels toleranter moeten worden voor productieve investeringen.

Door de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis is de Belgische staatsschuld fors gestegen. Uit cijfers van het Planbureau, loopt de schuld tegen 2026 op tot 122 procent. “Maar dit gat in de begroting zal ons niet tegenhouden na corona de economie te herlanceren”, verklaart minister van Financiën Van Peteghem op een webinar voor het Belgian Finance Center afgelopen maandag.

“Door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en onze geloofwaardige rating is de kostprijs van onze schuld nog nooit zo laag geweest. We moeten van die ruimte gebruikmaken om de publieke investeringsgraad naar 4 procent op te krikken. Dat is bijna een verdubbeling tegenover vandaag”, voegt hij er aan toe. Hiervoor zijn tolerantere Europese begrotingsregels nodig en dus een hervorming van de Maastrichtnormen.

Vorige maand pleitte Thomas Piketty in de commissie Financiën om de schulden van de Europese lidstaten bij de ECB kwijt te schelden om zo de economie te herlanceren. De minister van Financiën ziet meer graten in een hervorming van de Europese begrotingsregels. Dat debat komt in het najaar op gang tussen de Commissie en de Europese ministers van Financiën.