Persbericht

Minister Van Peteghem onthult herdenkingsmunt in het teken van de strijd tegen kanker

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem stelde tijdens de slotshow van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker een herdenkingsmunt voor die volledig in het teken staat van de strijd tegen kanker. De munt is een hart onder de riem voor alle mensen die strijden of hebben gestreden tegen de vreselijke ziekte, maar ook een eerbetoon en dankjewel aan de vele organisaties en vrijwilligers die het voortouw nemen in de strijd.

Dagelijks krijgen meer dan 200 Belgen een kankerdiagnose. Het is voor hen en als steun voor het onderzoek naar de ziekte, dat tal van organisaties, vrijwilligers en sympathisanten zich al vele jaren inzetten. De basis daarvoor werd reeds 100 jaar geleden gelegd, met de oprichting van de Nationale Belgische Liga tegen Kanker. Het is hieruit dat zowel de Stichting tegen Kanker als Kom op tegen Kanker zijn gegroeid. Om hun inzet te eren en iedereen die dagelijks de strijd  tegen kanker voert, te ondersteunen, brengt de Koninklijke Munt van België een herdenkingsmunt uit ter waarde van 2 euro.

Met de herdenkingsmunten eren we steeds personen, gebeurtenissen en organisaties met een grote impact op ons land en haar inwoners. Met deze herdenkingsmunt is dat niet anders. Want voor mensen die geconfronteerd worden met een kankerdiagnose, lijkt het alsof de wereld plots stopt met draaien. Het zijn onze artsen, onderzoekers, maar ook duizenden vrijwilligers en sympathisanten die hen elke dag bewijzen dat ze er niet alleen voor staan. Het is voor hen állemaal dat de Koninklijke Munt van België deze herdenkingsmunt lanceert.”
V
ice-eersteminister en minister van Financiën, bevoegd voor de coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

Minister Van Peteghem stelde samen met muntmeester Giovanni Van de Velde de herdenkingsmunt voor tijdens de slotshow van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. De minister reed zoals elk jaar ook zelf mee met de 1000 km en dat doet hij traditioneel met een team uit zijn woonplaats De Pinte. Een team dat zo’n 10 jaar geleden werd opgericht als eerbetoon aan twee mensen en hun strijd tegen kanker. Het zijn dit soort verhalen die elk jaar duizenden mensen op de fiets krijgen. Ook voor hen is deze herdenkingsmunt een oprechte dankjewel.

 

Twee uitvoeringen, direct leverbaar

Deze laatste 2 euro-herdenkingsmunt van 2024 wordt u aangeboden in Brilliant Uncirculated (BU) en in Proof-kwaliteit. De voorzijde van de munt toont bovenaan een gestileerde regenboog als symbool van hoop op een kankervrije wereld, met daarin de land- en jaarvermelding BE 2024. Centraal prijkt de weergave van een hartslag in de vorm van een bewustzijnslintje dat vaak wordt opgespeld om onze solidariteit te betuigen met de patiënt. Onderaan staat de tweetalige inscriptie Lutte contre le cancer  - Strijd tegen kanker vermeld, omgeven door de initialen IB van ontwerpster Iris Bruijns, het muntmeesterteken (erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf). De BU-uitgifte steekt in een kleurrijke en originele coincard. Naar vaste gewoonte werden ook voor deze coincard twee taalversies voorzien.

De Proof-versie zit verpakt in een luxe-etui. De oplage van de munt is beperkt tot respectievelijk maximaal 125.000 en 5.000 stukken. Beide versies zijn ook een wettig betaalmiddel in alle eurolanden. Eind dit jaar zullen ook 2 miljoen stuks van de munt in circulatie verschijnen.

Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

 

Noot voor de redactie:

Over de Koninklijke Munt van België
De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, de heer Giovanni Van de Velde én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten. De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.

 

Herdenkingsmunt in het teken van de strijd tegen kankerHerdenkingsmunt in het teken van de strijd tegen kanker