Persbericht

Officiële Inhuldiging van drie nieuwe mobiele douanescanners in Haven van Antwerpen: Sirius, Canopus en Vega

In aanwezigheid van minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Administrateur-generaal van de Belgische douane, Kristian Vanderwaeren, werden vandaag in de Antwerpse haven drie geavanceerde mobiele douanescanners officieel ingehuldigd: Sirius, Canopus en Vega.

"De Douane leverde de grootste inspanning in de strijd tegen de internationale drugshandel in deze haven. Daarom hebben we elk jaar opnieuw geïnvesteerd. In meer mensen en meer materiaal. De nieuwe mobiele scanners zijn daarvan het beste voorbeeld. Het betekent een nieuwe stap richting het 100% scannen van risicocontainers. Het gaat om een investering van bijna 100 miljoen euro, waarvan 75,5 miljoen euro van de federale overheid, om meer rechtstreekse scanning op de kades mogelijk te maken en de Grensinspectieposten zoals hier op Linkeroever te ontlasten."
Vice-eersteminister en minister van Financiën, bevoegd voor de coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

Sirius, Canopus en Vega, genoemd naar de helderste sterren, vertegenwoordigen de nieuwste generatie mobiele scanapparatuur. Deze nieuwe scanners bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van hun voorgangers. Ze zijn niet alleen flexibeler inzetbaar, maar kunnen ook dichter bij het losproces van goederen worden geplaatst, waardoor de doorvoertijd wordt verkort en de inspectieprecisie wordt verbeterd.

Wat deze scanners echt onderscheidt, is dat ze een combinatie van drie geavanceerde technologieën gebruiken: drive-through, transmissie en backscatter. Dit stelt hen in staat om een breed gamma van verboden goederen te detecteren.

Deze eerste drie scanners vormen slechts het begin van een grotere uitbreiding van de scancapaciteit op het Belgisch grondgebied. Een vierde en een vijfde mobiele scanner worden nog voor de zomervakantie geleverd en tegen eind 2024 zullen nog eens vier nieuwe mobiele scanners de reeks vervolledigen.

De Belgische douane blijft zich inzetten voor innovatie en met deze nieuwe scanners zet ze een belangrijke stap vooruit in haar strijd tegen drugssmokkel en andere illegale activiteiten, waardoor de veiligheid en integriteit van onze grenzen verder worden versterkt.