Nieuwsbericht

Minister Van Peteghem pleit voor systeem om extreme tankprijzen te stabiliseren

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil werk maken van de herinvoering van een omgekeerd cliquetsysteem, dat de extreme prijsstijgingen aan de pomp normaliseert.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil snel werk maken van een systeem dat de extreme prijsstijgingen aan de pomp normaliseert. “Ik besef heel goed hoe zwaar de peperdure tankprijzen wegen op onze burgers, op onze gezinnen. We hopen allemaal dat de marktprijzen spoedig zullen stabiliseren, maar we kunnen in afwachting daarvan onze gezinnen niet aan hun lot overlaten”, zei hij afgelopen donderdag in de Kamer. De herinvoering van een omgekeerd cliquetsysteem kan een schokdemper zijn en prijsstijgingen stabiliseren.

In dit systeem dalen de accijnzen als de maximumprijzen een bepaald niveau bereiken. Dalen de prijzen aan de pomp, dan gaan de accijnzen weer omhoog. “Het einddoel blijft uiteraard nog altijd de verduurzaming van de mobiliteit”, verkondigt de minister van Financiën. Om die reden zal een omgekeerd cliquetsysteem tijdelijk zijn, een schokdemper tijdens een periode van prijsstijgingen.

Ook wil minister Van Peteghem blijven focussen op structurele hervormingen die de koopkracht van onze gezinnen blijvend verstevigen. “Zo kunnen we de mensen het best beschermen tegen onvoorziene prijsstijgingen”, concludeert Van Peteghem.

Minister Van Peteghem zal deze gesprekken binnen de regering voeren.