Persbericht

Nationale Loterij zal tijdens WK voetbal geen reclame maken voor sportweddenschappen via radio, tv en geschreven pers

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem maakt van spelersbescherming en de strijd tegen gokverslaving een hoeksteen van zijn beleid als minister bevoegd voor de Nationale Loterij.

In samenspraak met de Loterij zorgt de minister ervoor dat het kansspelbeleid van de regering snel en streng wordt gevolgd wat betreft sportweddenschappen. Daarom werd reeds beslist dat de Nationale Loterij tijdens het WK voetbal in Qatar geen reclame zal maken voor sportweddenschappen via radio, tv en geschreven pers.

“De Nationale Loterij neemt een voortrekkersrol op in de bescherming van spelers en de strijd tegen gokverslaving. Op een wereldkampioenschap voetbal moet de sport en supportersbeleving centraal staan. Reclame voor sportweddenschappen zou geen plaats mogen hebben in uitzendingen of verslagen via televisie, radio en geschreven pers. De Nationale Loterij geeft alvast het goede voorbeeld door op deze kanalen geen reclame te maken voor haar sportweddenschappen.”

Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

 

Een wereldkampioenschap voetbal is traditioneel een moment waarop meer mensen de weg vinden naar het sportwedden. Tijdens het WK voetbal in Rusland in 2018 stelde de Kansspelcommissie vast dat de helft van de nieuwe geregistreerde gokkers, mensen waren die voor het eerst gokten. Reclame versterkt deze tendens. Daarom zal de Nationale Loterij tijdens het WK voetbal in Qatar geen reclame maken via radio, televisie en geschreven pers voor haar sportweddenschappen.

Minister Van Peteghem verzekert dat de Loterij de komende jaren een voortrekkersrol zal blijven spelen in de strijd tegen gokverslaving en het kanaliseren van spelers richting veiligere speelomgevingen. Dit met onder andere lage en strenge speel- en stortlimieten en sponsor- en reclamebeperkingen. Daartoe zullen maatregelen worden getroffen die minister Van Peteghem binnenkort aan het parlement zal voorstellen in zijn nieuwe beleidsbrief voor de Nationale Loterij.