Black Friday: opgepast voor namaakproducten
De douane verwerkte het afgelopen jaar al twaalf keer meer e-commerce-aangiften dan in 2019. Voor 2020 staat de teller op dit moment reeds op 366 miljoen aangiftes voor e-commerce zendingen afkomstig van niet-EU-landen met bestemming België. Dit ten opzichte van 28 miljoen aangiftes in 2019. Het traditionele piekmoment op het einde van het jaar zal dit cijfer nog de hoogte in duwen.
“Veel mensen hebben door de coronacrisis voor het eerst stappen gezet naar online winkelen. Voor ondernemers was hun webshop vaak een houvast in tijden van gedwongen sluiting, voor de consument een manier om veilig te winkelen. Bij online shoppen horen helaas ook risico’s en het is belangrijk daar de nodige aandacht aan te besteden.”
Vincent VAN PETEGHEM, Vice-eersteminister en minister van Financiën
De controles op namaak door de douane gaven dit jaar aanleiding tot 16.754 vaststellingen. Bijna één miljoen artikelen werden bij deze vaststellingen in beslag genomen, samen goed voor een economische waarde van +/- € 45 miljoen. Dit betekent een toename van 143% van inbeslagnames door de douane in vergelijking met vorig jaar. In 2019 werden namelijk 404.767 artikelen door de douane in beslag genomen. Als we de aard van de in beslag genomen namaakproducten nader bekijken, krijgen we de volgende top 5:
- Pakjes van 20 sigaretten
- Kleding en accessoires
- Speelgoed en spellen
- CD, DVD, videocassettes
- Horloges, sieraden, tassen en portefeuilles
De controles van de douane gebeuren niet enkel op pakjes die verstuurd en ontvangen worden. Het gespecialiseerde cybersquad team gaat ook proactief op zoek naar websites die namaakproducten verkopen. In 2020 haalde het cybersquad-team al 934 domeinnamen offline.
Namaakproducten vormen niet enkel een gevaar voor onze economie, handelaars en producenten die zich wel aan de regels houden, maar ook voor onze gezondheid. Onze gezondheid wordt beschermd door de Europese kwaliteitsnormen. Namaakspeelgoed, juwelen of geneesmiddelen voldoen niet altijd aan die normen en zijn daardoor absoluut niet veilig genoeg.
Namaakgoederen vormen ook oneerlijke concurrentie met onze bedrijven die het zeker tijdens deze crisis moeilijk hebben om te overleven. Europese studies ramen de jaarlijkse waarde van de invoer van namaakgoederen in de EU op 121 miljard euro, wat neerkomt op 6,8% van de invoer van de EU uit de rest van de wereld. De aanwezigheid van namaakproducten op de EU-markt leidt tot een verlies van meer dan 400 000 banen, 83 miljard euro aan omzetverlies in de legale economie en 15 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten.
Naast de gezondheids- en veiligheidsrisico's kan namaak voor de koper ook onverwachte kosten met zich meebrengen. In de eerste plaats riskeert de consument dat zijn goederen in beslag worden genomen en dat hij dus betaalt voor een artikel dat hij nooit zal ontvangen. Daarnaast bestaat ook het risico op een boete of op extra administratieve kosten.
“Velen van ons hebben de weg gevonden naar online shoppen, maar wees voorzichtig. Lokaal kopen, is nog steeds de meest veilige optie. We moeten daar iedereen warm voor maken. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook gewoon niet waar.”
Vincent VAN PETEGHEM, Vice-eersteminister en minister van Financiën