Nieuwsbericht

Plannen voor een nieuwe bedrijfswagen of de installatie van een laadstation? Dit moet u weten!

Er verandert heel wat voor wie kiest voor een nieuwe bedrijfswagen of plannen heeft om thuis of op het bedrijf een laadstation te installeren. Hieronder leggen we kort uit wat u moet weten om een slimme keuze te maken. Alle gedetailleerde info vindt u dan weer terug in de links onderaan dit bericht.

Het Federaal Parlement keurde onlangs het wetsontwerp van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem goed dat de vergroening van ons wagenpark een belangrijke boost geeft.

Vanaf 2026 zal enkel wie kiest voor een 100% fossielvrije bedrijfswagen van een belastingvoordeel kunnen genieten. Om die versnelling richting meer groene bedrijfswagens vandaag reeds in te zetten, wordt gewerkt met een uitdovend systeem van fiscaal voordeel. Fossiele bedrijfswagens zullen de komende jaren steeds minder fiscaal voordelig worden.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem: “Door vandaag de versnelling in te zetten, willen we niet enkel zorgen voor een betere luchtkwaliteit op korte termijn. We willen er ook voor zorgen dat élke Belg op termijn betaalbaar elektrisch kan rijden zonder oplaadzorgen. Want hoe sneller we elektrische bedrijfswagens promoten, hoe sneller ze ook voordelig op de tweedehandsmarkt zullen belanden”

Maar geen elektrische wagens zonder voldoende laadstations uiteraard. Daarom zorgt Minister Van Peteghem ook op dat vlak voor fiscale stimulansen:

Als u thuis een laadstation installeert, kunt u tot en met 31 augustus 2024 genieten van een belastingvermindering. Die vermindering varieert tussen 45% en 15%, afhankelijk van de periode van installatie. Wie snel kiest voor een elektrisch laadstation zal kunnen genieten van de hoogste vermindering.

Ook bedrijven of vrije beroepers die tot en met 31 augustus 2024 investeren in laadstations kunnen genieten van voordeel in de vorm van een verhoogde kostenaftrek van 200%. Deze laadpalen moeten wel publiek toegankelijk zijn tijdens of na de openingsuren. Opnieuw geldt: wie snel investeert kan genieten van een hoger voordeel.

 

Meer info over de vergroening van de bedrijfswagens?https://financien.belgium.be/sites/default/files/downloads/000-circulaire-fiscale-vergroening-mobiliteit.pdf

Meer info over de installatie van laadpalen thuis of op het werk?https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/pages/fisconet/document/9acccc1a-6665-4a16-b2e3-ec2412681340