Persbericht

Minister Van Peteghem lanceert publieksbevraging over aangiftetermijnen personen- en vennootschapsbelasting

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem lanceert een publieksbevraging om opmerkingen en suggesties te verzamelen over de aangiftetermijnen van de personen- en vennootschapsbelasting. De bevraging loopt tot en met 25 januari 2022.

“We vragen van particulieren, ondernemingen en mandatarissen om belastingaangiften tijdig in te dienen. Het is dan ook logisch dat we op zoek gaan naar een systeem dat het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk maakt. Deze publieke bevraging is een belangrijke stap richting een systeem op maat van de gebruikers.”

Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

 

De voorbije maanden had Minister van Financiën Vincent van Peteghem overleg met de economische beroepers omtrent de uiterste aangiftetermijnen. De uiterste aangiftetermijnen voor de personen- en vennootschapsbelasting is voor veel mandatarissen steeds moeilijker te respecteren. Om de aangiftetermijnen werkbaar te houden en structurele vragen tot algemeen uitstel te vermijden, beslist Minister Van Peteghem om de aangiftetermijnen aan te passen en in de wet op te nemen. 

Minister Van Peteghem is zich bewust van de gevoeligheden in het debat over deze aangiftetermijnen en wil met deze publieksbevraging zoveel mogelijk geïnteresseerden betrekken bij de vormgeving van een betere aangiftesystematiek. De antwoorden zullen dienen om werk te maken van een breed gedragen oplossing voor een structureel probleem.

De vragenlijst behandelt de problematiek van de aangiftetermijnen heel breed en vraagt input over onder andere de spreiding van de aangiftetermijnen en het onderhoud van de digitale platformen. De bevraging zal ook een evaluatie inhouden van het beleid inzake vragen om individueel uitstel.

U vindt de publieksbevraging op de website van de FOD Financiën via deze link: https://financien.belgium.be/nl/form/publieksraadpleging