Nieuwsbericht

Banken moeten bedrijven in nood op een solidaire en menselijke manier helpen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft contact opgenomen met bankenkoepel Febelfin over de problemen van ondernemers die om betalingsuitstel van hun krediet vragen. "We roepen iedereen op tot solidariteit, redelijkheid en menselijkheid. We hebben dat een aantal jaar geleden ook getoond toen de banken het moeilijk hadden”, aldus Van Peteghem in de Kamer.

Eerder deze week verschenen getuigenissen van ondernemers die moeite hebben om bij hun bank verder betalingsuitstel van hun lening te krijgen. “Haal eerst het spaarboekje van je zoontje maar leeg”, klonk het.

De minister van Financiën maakte duidelijk dat veel zaken verplicht gesloten zijn om de maatschappij door de coronacrisis te loodsen. “We vragen ongeziene inspanningen. Als ik dan lees dat ondernemers geen redelijke hulp krijgen van hun bank, zeg ik: dit kan niet.” Volgens Van Peteghem is afgesproken om bedrijven te steunen die gezond waren voor de crisis. ­“Iedereen moet zijn rol spelen, ook de banken. We vragen dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen.”

Het probleem is dat de Europese bankautoriteit EBA maximaal negen maanden uitstel van betaling wil toestaan en dat uitstel loopt voor heel wat bedrijven deze maand ­af. Voor wie verder betalingsuitstel vraagt, passen de banken een case-by-case-politiek toe.

Van Peteghem vraagt voor die case-by-case-aanpak zo veel ­mogelijk eenvormige regels en een duidelijke motivatie bij het afwijzen van een dossier. “Bedrijven die ongezond de crisis ingingen kunstmatig in leven proberen te houden, heeft ook geen zin.” Febelfin verklaart nu in een persbericht dat de banken “alle levensvatbare bedrijven” blijven ondersteunen.