Nieuwsbericht

Van Peteghem lanceert fonds om te investeren in het België van morgen

Vicepremier en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem kreeg vandaag groen licht voor de lancering van het federaal transformatiefonds, goed voor 750 miljoen euro investeringen in de economie. Het fonds zal zowel inzetten op economisch relance als op de omslag naar een duurzame economie. De Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) zal het transformatiefonds beheren met Minister Van Peteghem als bevoegd Minister.

Het transformatiefonds omvat 500 miljoen euro voor economische relance en 250 miljoen voor investeringen in duurzame economie. Maar het fonds kan ook worden aangedikt met middelen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. En op termijn ook met het geld van de kleine spaarder. “Dat kan met een fiscale stimulans, maar de boodschap moet vooral zijn: als je in dit fonds investeert, investeer je in het België van morgen”, zegt Minister Van Peteghem.

Vincent Van Peteghem: “Het is mijn overtuiging dat onze economie en ons land toe zijn aan een doortastende en diepgaande hervorming. Een hervorming die door de COVID-crisis een nog bredere omvang en een diepere impact zal moeten krijgen. Ik geloof dat deze crisis ons het momentum biedt om onze economie en welvaartsstaat te versterken en te beschermen voor de toekomst. Het transformatiefonds zal daar een heel belangrijke rol in spelen.”

Turbo

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), waar Minister Van Peteghem voor bevoegd is, zal instaan voor het beheer en daarin bijgestaan worden door een onafhankelijk investeringscomité. Ook regionale investeringsmaatschappijen zoals het Vlaamse PMV kunnen mee investeren. “We rekenen op een hefboomeffect van zowel institutionele investeerders, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, als private investeerders,” zegt Minister Van Peteghem.