Nieuwsbericht

In elke gemeente een bankautomaat

Ondanks de gestegen populariteit van digitaal bankieren, is nog niet iedereen vertrouwd met de digitalisering van bankdiensten. En daar hebben we respect voor. We vinden het dan ook cruciaal dat iedereen dichtbij huis geld kan afhalen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft daarom de afgelopen maanden stevig onderhandeld met de bankensector. En met succes! Want minister Van Peteghem bereikte vandaag samen met zijn collega’s bevoegd voor Economie een Consumentenzaken een belangrijk akkoord met Febelfin. Dankzij het akkoord zal u straks in élke gemeente een altijd beschikbare bankautomaat vinden. Want bereikbare, beschikbare en betaalbare bankautomaten zijn een basisrecht.

Hoe doen we dit concreet?

We zorgen voor bereikbare bankautomaten
Het akkoord is duidelijk: er moet in elke gemeente minstens één bankautomaat zijn, ook in de meer landelijke gebieden. Dit wordt gegarandeerd door de banken te verplichten de daling in het aantal automaten onmiddellijk stop te zetten én de dekkingsgraad te herstellen tot het niveau van 31 december 2021.

Concreet moet élke inwoner:

  • In landelijke gebieden (<300 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 5 kilometer rijafstand;
  • In stedelijke gebieden (>1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 2 kilometer rijafstand;
  • In tussengebieden (300-1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max 3 kilometer rijafstand.

We zorgen voor beschikbare bankautomaten
Het akkoord zorgt ervoor dat u steeds aan uw cash geld kan. Want élke bankautomaat moet 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Ook moet worden verzekerd dat u nooit voor een lege automaat komt te staan en dat 1 automaat op 2 ook moet toelaten om geld te deponeren.

We zorgen voor betaalbare bankautomaten
Tenslotte zal iedereen recht hebben op minstens 24 kosteloze cashafhalingen per jaar bij om het even welke bank, dus ook bij banken waar u geen klant bent.