Persbericht

Gunstig belastingtarief voor uitzonderlijke sportprestaties van Belgische atleten

Gunstig belastingtarief voor uitzonderlijke sportprestaties van Belgische atleten

Belgische atleten die uitzonderlijke prestaties leveren op Olympische- en Paralympische Spelen of Europese- en Wereldkampioenschappen zullen kunnen rekenen op een gunstig belastingtarief voor winstpremies tot en met 50.040 euro bruto (geïndexeerd bedrag). Vandaag betalen deze atleten het normale tarief op hun winstpremies wanneer België bevoegd is om een belasting te heffen. Met dit nieuw kader wordt dit gebracht op 16,5% en dit naar analogie met het tarief dat vandaag reeds bestaat voor de bezoldigingen van jonge sportbeoefenaars.

“De prestaties van onze Belgische atleten inspireren het hele land. Wanneer zij medailles winnen en winstpremies verdienen, is het dan ook normaal dat we hen duidelijkheid bieden over hoe deze fiscaal worden behandeld. Het zou bijzonder ongepast zijn dat de Minister van Financiën met een duim omhoog of omlaag zou beslissen welke prestaties van sporters uitzonderlijk genoeg zijn voor een gunstig regime. Daarom werkten we aan een duidelijk kader met één tarief.”

Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën

 

De prestaties van Belgische atleten op Olympische Spelen, Paralympische Spelen, EK’s en WK’s zetten ons land niet enkel op de sportieve wereldkaart, maar zijn ook een inspiratie en voorbeeld voor duizenden Belgische jongeren. Om deze uitzonderlijke prestaties te erkennen en de atleten duidelijkheid te geven, werkte Minister Van Peteghem een duidelijk kader uit met één gunstig tarief van 16,5% voor premies tot 50.040 euro bruto (geïndexeerd bedrag).

Enkel de premies die worden toegekend door nationale of internationale sportfederaties, Nationale Olympische Comités, openbare machten of openbare instellingen zonder winstoogmerk vallen onder dit afzonderlijk regime. Ter illustratie: een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokyo leverde een premie op van 50.000 euro bruto, gefinancierd door de Nationale Loterij. Dit valt dus volledig onder het nieuwe gunsttarief.

“De Nationale Loterij is al jaar en dag een belangrijke partner van onze Belgische atleten. Dit partnership ligt me persoonlijk bijzonder na aan het hart omdat het essentieel is om onze atleten te steunen en hen te helpen presteren, maar ook omwille van de inspirerende waarden waarvoor zij staan en die zij uitdragen naar al onze landgenoten. Met dit gunstig belastingtarief voor premies die onder meer uitgereikt worden door de Nationale Loterij, worden onze atleten nu ook fiscaal gevaloriseerd voor uitzonderlijke sportprestaties."

Sammy Mahdi, Staatssecretaris belast met de Nationale Loterij