Minister van Financiën over zijn grote fiscale hervorming: “Ik ben niet aan het hopen op de grote hervorming Van-Peteghem”
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem staat voor een van de moeilijkste opdrachten van de komende jaren: onze veel te ingewikkelde fiscaliteit hervormen, vereenvoudigen, rechtvaardiger maken en komaf maken met absurditeiten. De minister wil meer doen dan de hervorming op papier grondig voor te bereiden. “We moeten het gaspedaal durven indrukken. Ik wil dat mensen over 20 jaar kunnen zeggen: die regering heeft tenminste keuzes durven maken waardoor wij het vandaag beter hebben”, aldus minister Van Peteghem.
Binnenkort gaat de minister van Financiën naar het parlement om uit te leggen hoe ze dat gaan aanpakken. “Sowieso moeten de lasten op arbeid naar beneden en moeten we er een aantal excessen uithalen, zoals de belastingaftrek voor butlers of het verhaal van de voetballers, die amper sociale bijdragen betalen. Er zitten in die 829 codes op onze belastingbrief een aantal zaken die we echt kunnen aanpakken en rationaliseren”, verklaart de minister van Financiën. Daar wil hij ook parlementsleden van andere partijen bij betrekken, niet alleen die van de meerderheid.
Van Peteghem: “We kunnen niet wachten tot de dag dat de crisis gedaan is. Ik ben al vanaf dag één bezig om ons land klaar te stomen voor het post-coronatijdperk. The time is now. Het politieke draagvlak en de noodzaak is er. De hervorming zal ook een onderdeel van de relance zijn. Dan moeten we ook het gaspedaal durven indrukken. De volgende jaren zullen er nog knopen doorgehakt moeten worden, maar het zou goed zijn als het kader vastligt”, aldus de minister van Financiën.
Steunmaatregelen
Geen gemakkelijke klus om te klaren. Zeker niet nu het begrotingstekort hoog oploopt. Maar volgens de minister zal Europa geen sancties opleggen, zolang de economie niet op hetzelfde niveau als voor de crisis zit. “Maar daar zitten we nog lang niet. Het belangrijkste is dat we onze economie laten heropleven door de consumptie aan te wakkeren”, zegt Van Peteghem.
En op dat moment kunnen de steunmaatregelen, die nodig waren om iedereen door de crisis te loodsen, geleidelijk aan beginnen af te bouwen. Minister Van Peteghem: “Niet van vandaag op morgen, natuurlijk. In de zomer en september zullen die steunmaatregelen nog nodig zijn, maar tussen september en het einde van het jaar zullen we die wel geleidelijk moeten laten uitdoven.”
Die steunmaatregelen gaan op een bepaald punt vervangen worden door herstelmaatregelen, om bepaalde sectoren nog wat te ondersteunen voor ze er helemaal bovenop zijn. “Kijk bijvoorbeeld naar wat we voor de horeca gedaan hebben: er zal nog een tijdje een limiet zijn op het aantal personen aan een tafel, met omzetsverlies tot gevolg. Dan moet je die sectoren nog wat ondersteunen, zoals we doen met die btw-verlaging. Nu moeten we dus beginnen nadenken over zo’n scenario’s in de andere sectoren”, concludeert de minister van Financiën.