Persbericht

Minister Van Peteghem brengt hulde aan de zorgsector met herdenkingsmunt

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem lanceerde vandaag, tijdens de Week van de Zorg, in het Universitair Ziekenhuis Gent een officiële herdenkingsmunt voor de zorg.

Dokters, verpleegkundigen, laboranten, apothekers, ambulanciers en vele anderen hebben de afgelopen twee jaar een enorme inzet getoond in bijzonder moeilijke omstandigheden. Hun moed en doorzettingsvermogen verdienen een welgemeende ‘dank u, merci, danke’. Woorden die dan ook in de munt staan gegrift en die iedereen zich blijvend zal kunnen herinneren. De munt zal namelijk ook in omloop gebracht worden.

“De fysieke en mentale inzet die onze zorgsector heeft getoond in bijzonder moeilijke omstandigheden is uitzonderlijk. Zij stonden jarenlang in de frontlinie om onze samenleving te beschermen en te ondersteunen. Met deze herdenkingsmunt willen we onze helden van de zorg danken en hun inspanningen blijvend in herinnering houden. We zullen dan ook heel uitzonderlijk 2 miljoen munten in omloop brengen.”

Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

 

Met de herdenkingsmunten brengt de Koninklijke Munt van België hulde aan personen of gebeurtenissen die een belangrijke impact hadden op onze samenleving. De inspanningen van onze zorgsector tijdens de covid-19-pandemie komen verdiend in een rijtje te staan met historische figuren als Keizer Karel, Jan Van Eyck en Louis Braille en historische gebeurtenissen als de val van de Berlijnse Muur, de studentenopstand van mei 68 en de oprichting van onze Europese Monetaire Unie.

Vanaf het einde van de zomer zullen de 2 miljoen munten effectief in omloop komen, afhankelijk van de vraag naar 2 euro muntstukken bij de Nationale Bank België. De productie van de munt werd in opdracht van de Koninklijke Belgische Munt uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Munt. Daarnaast worden ook 155.000 commerciële muntstukken geproduceerd, die verkregen kunnen worden via de website: www.herdenkingsmunten.be