Nieuwsbericht

Minister Van Peteghem reageert op Pano-reportage over Operatie Zero

Minister van Financiën bevoegd voor Fraudebestrijding Vincent Van Peteghem benadrukt dat hij de zwartgeldcircuits in het voetbal aan banden wil zeggen. Dat verklaart hij naar aanleiding van de getuigenissen uit de Pano-reportage. “We hebben de afgelopen dagen met verbazing de getuigenissen van een voetbalmakelaar kunnen volgen op televisie en in de kranten. Verrast kunnen we niet meer zijn 3 jaar na het losbreken van Operatie Zero.”

Eén ding is duidelijk: Operatie Zero legt de ongecontroleerde macht van de makelaars in de voetbalsport bloot. De regering besliste daarom op voorstel van Minister Van Peteghem om een plafond op de fiscale aftrekbaarheid van makelaarsvergoedingen te zetten.

Ook is de strijd tegen zwart geld al jaren een speerpunt van de Bijzondere Belastinginspectie. De BBI is dan ook een belangrijke partner van het gerecht in Operatie Propere Handen. Tegen verschillende voetbalclubs in meerdere afdelingen van ons Belgisch voetbal loopt er momenteel een fiscaal onderzoek. Van Peteghem: “Ik ben ervan overtuigd dat die samenwerking tussen parket en BBI tot resultaten zal leiden.”

Tot slot zal de minister onder geen enkele voorwaarde toelaten dat clubs zwartgeldcircuits op poten zetten én nog eens vrij beslissingen hoe ze belastinggeld inzetten om hoge spelerslonen te betalen. Van Peteghem blijft daarom hameren op de hervorming van de fiscale voordelen. “We moeten de sportclubs verplichten om het belastinggeld te besteden aan zaken die we belangrijk vinden: investeren in jeugd en infrastructuur”, besluit de minister.