Persbericht

Koninklijke Munt van België feliciteert jarige Koningin met eerste gouden 12,5 euromunt van dit jaar

De Koninklijke Munt van België (KMB) geeft vandaag zijn eerste herdenkingsmunt van 2023 uit. Het gaat om een gouden 12,5 euromunt die geheel in het teken staat van de 50ste verjaardag van Hare Majesteit de Koningin.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Koninklijke Munt van België willen deze jubileumverjaardag niet zomaar laten voorbijgaan. Met de uitgifte van de eerste Belgische herdenkingsmunt van 2023 willen ze de Koningin bedanken voor haar onvoorwaardelijke steun voor het land, diens inwoners en de vele maatschappelijke projecten die ze de afgelopen jaren een warm hart toedroeg.

Zo nam de Koningin in aanloop naar haar 50ste verjaardag de gelegenheid om een positieve boodschap rond mentaal welzijn in België uit te dragen. Onder het motto “Samen in beweging voor het mentale welzijn” heeft de Koningin tussen juli en december 2022 in alle provincies van het land een wandel- of fietstocht afgelegd met mensen en organisaties die begaan zijn met projecten rond mentaal welzijn.

 

“Hare Majesteit de Koningin toont zich steeds bijzonder begaan met de meest kwetsbaren in onze Belgische samenleving. Met de uitgifte van deze munt willen we haar oprecht danken voor haar maatschappelijk engagement, en willen we haar ook van harte feliciteren met haar vijftigste verjaardag.”

Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, bevoegd voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

 

“Een gouden verjaardag jubileum is een bijzonder moment in een mensenleven. Een koningin die zich zo inzet voor onze samenleving, verdient een bijzonder verjaardagscadeau.”

Giovanni Van de Velde, muntmeester, Koninklijke Munt van België

 

De nieuwe munt is geslagen in het zuiverste goud en is van de allerhoogste Proof-kwaliteit. Op de voorzijde van de munt prijkt het portret van de Koningin, kijkend naar links. Rechts staat haar monogram met daaronder het cijfer ‘50’ en de initialen IB van ontwerpster Iris Bruijns. Mevrouw Bruijns baseerde zich voor het portret van de Koningin op een foto van Michel Gronemberger.

De keerzijde toont het portret van Zijne Majesteit de Koning, de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Het is de allereerste keer dat beide koninklijke muntportretten samen op een officiële gouden herdenkingsmunt zijn afgebeeld.

De puur gouden Proof-munt wordt geleverd in een luxueus etui met genummerd Certificaat van Echtheid en heeft een oplage van slechts 2.500 exemplaren wat maakt dat het een echt collectors item is. De 12,5 euromunt is een wettig betaalmiddel in België en is beschikbaar via www.herdenkingsmunten.be

 

 

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, de heer Giovanni Van de Velde én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

De officiële Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.